(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2023)
Hrvatski iseljenici tijekom Drugoga svjetskog rata bili su preko djelovanja nekoliko udruženja uključeni u prikupljanje pomoći za „stari kraj”, ali su ponajprije bili lojalni građani zemalja useljenja i djelovali u skladu s njihovim vojnim i političkim ciljevima. Ratne okolnosti same po sebi donosile su brojne probleme i iskušenja koja je trebalo prevladati, a dodatno se stanje usložnjavalo zbog političkih i svjetonazorskih razlika ne samo između jugoslavenskih iseljeničkih društava s različitim nacionalnim predznakom nego i između i unutar hrvatskih udruženja i pojedinaca. Takvo je stanje bilo i na sjevernoameričkom kontinentu, gdje je živjela brojčano velika i dobro organizirana hrvatska zajednica. U ovom ću se radu osvrnuti na osnivanje udruženja za slanje pomoći te odašiljanje prvih pošiljki pomoći izbjeglicama s hrvatskoga područja u južnoj Italiji i Egiptu 1944. i 1945. te u Hrvatsku/Jugoslaviju tijekom 1945. godine.