(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2023)
Tema rada je tretman političkoga tjednika Danas Predsjedništva Centralnoga komiteta Saveza komunista Hrvatske u prvoj godini njegova izlaženja, tijekom 1982. i 1983. Danas je počeo izlaziti u drugoj polovini veljače 1982., a već pola godine poslije postao je krupan politički problem. Tjednik se pojavio u razdoblju opće krize, s kritičkim, na trenutke i provokativnim pristupom izazvao je okoštalu i ostarjelu partijsku elitu odlučnu da brani svoj nedodirljivi položaj. U vrlo kratkom vremenu ustalio se na nakladi od oko 120.000 prodanih primjeraka, što svjedoči o njegovoj privlačnosti širokoj čitalačkoj populaciji, a s druge strane i utjecaju, što je zapravo zabrinjavalo partijski vrh. Pojavom Danasa počelo je nastajati kritičko javno mnijenje u socijalističkoj Hrvatskoj, što je dotad u većoj mjeri bila značajka Slovenije i Srbije. U obračun s tjednikom partijski vrh krenuo je u ljeto 1982. i privremeno ga je primirio početkom sljedeće godine. To je učinjeno smjenom glavnoga i odgovornoga urednika te dovođenjem novoga s mlađim pomoćnicima koji su bili na službenoj partijskoj liniji. Rezultat promjena bio je i drastičan pad naklade, što je tjednik doslovno svelo na životarenje i marginalan utjecaj.