(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2023)
Ovim se člankom na temelju izvornoga arhivskoga gradiva opisuje tijek studentskoga pokreta 1971., i to s isključivim osvrtom na grad Zadar. U tom kontekstu primarno je korištena dokumentacija Službe državne sigurnosti Republičkoga sekretarijata za unutrašnje poslove Socijalističke Republike Hrvatske. Ona je u svojem korpusu sadržavala brojne zabilješke, opservacije i zaključke o djelovanju zadarskih sveučilištaraca i njima svjetonazorski bliskih pojedinaca ili grupa s promatranoga područja. Ta je režimska služba vodila osobne dosjee nadziranih aktera za trajanja događaja koji su obilježili studentske aktivnosti u žarišnim trenucima hrvatskoga proljeća. Pritom je neophodno napomenuti da spomenuti dosjei promatrani zasebno ne moraju biti, odnosno nisu uvijek apsolutno relevantan materijal, ali u cjelini s ostalom dokumentacijom stvaraju nužne pretpostavke za dublje zadiranje i sveobuhvatnije analiziranje navedene teme. Upravo stoga nakana je ovakvim pristupom upozoriti na ključna ponašanja komunističkih represivnih tijela, a u tom smislu poglavito onih koja su bila prioritetna u pokušajima onemogućavanja ostvarenja studentskih ciljeva.