(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2024)
Ovim se člankom na temelju izvorne dokumentacije jugoslavenskoga komunističkog režima predstavlja tijek zbivanja glede Matice hrvatske 1970. – 1972. na zadarskom području te povezanost njezina djelovanja s katoličkim svećenstvom i hrvatskom političkom emigracijom, napose korištenjem odnedavno dostupne dokumentacije koju je Služba državne sigurnosti Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove Socijalističke Republike Hrvatske prikupila o istaknutim zadarskim političarima, profesorima, svećenicima i sveučilištarcima te osobnih dosjea pojedinaca, koji nisu uvijek potpuni i vjerodostojni, ali su izvjesno polazište te u cjelini s ostalom dokumentacijom stvaraju nužne pretpostavke za sveobuhvatnije analiziranje ove teme. U sklopu ovih razmatranja nastoji se predstaviti ideološki pritisak s kojim je usporedno dolazilo represivno djelovanje vlasti kojem su tijekom i nakon hrvatskoga proljeća istaknuti pojedinci sa zadarskoga područja bili izloženi.