(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2024)
Rijetko bi kome na spomen Ante Trumbića prva asocijacija bila Hrvatska seljačka stranka. Međutim, upravo je Trumbić tijekom 1930-ih odigrao jednu od najvažnijih uloga u njezinim redovima. Naime, od srpnja 1933. do prosinca 1934. Trumbić preuzima privremeno vodstvo stranke na izričitu želju utamničenoga Vladka Mačeka. Period Trumbićeva vodstva stranke, koji se poklapa s posljednjih godinu i pol diktature kralja Aleksandra Karađorđevića, bit će u središtu ove studije. Kao ključni izvor poslužit će nam Političke bilješke Ante Trumbića 1930. – 1938. te memoarski zapisi suvremenika i aktera tih zbivanja.