(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2024)
Urbanistički dokument naziva Direktivna regulatorna osnova Zagreba 1953., otisnut na osam stranica, i karta veličine 71 × 99 cm čine prijedlog urbanističkoga rješenja grada Zagreba iz 1953. godine. Prijedlog je izradio Zavod za urbanizam Narodnoga odbora grada Zagreba, a potpisnik prijedloga je direktor Zavoda ing. Vlado Antolić. Osnova iz 1953. nastavak je urbanističkoga prijedloga iz 1949., a povezuju ih glavni urbanist ing. Antolić te suradnici inženjeri Josip Seissel i Stjepan Hribar. Na objavu prijedloga reagirali su pojedini stručnjaci analizama u periodičkim publikacijama te Narodni odbor grada Zagreba, koji je prijedlog trebao prihvatiti ili odbaciti. Narodni odbor formirao je Komisiju Savjeta za komunalne poslove za izradu regulatorne osnove grada Zagreba, koja je prijedlogu dala negativnu ocjenu. Članak analizira tijek nastanka Direktivne regulatorne osnove Zagreba 1953., rasprave na sjednicama i izvještaj Komisije Savjeta za komunalne poslove za izradu regulatorne osnove grada Zagreba te razloge njezina odbacivanja.