(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2024)
Ivan Meštrović počeo se u drugoj polovini 1902. u Beču povezivati s kolegama s kojima je 1903. osnovao slovensko-hrvatsko studentsko umjetničko društvo „Vesna”. Upravo se u tom krugu vjerojatno upoznao s ljubljanskim projektima u kojima je sudjelovao 1903./1904.: natječajem za spomenik Franji Josipu I. i pripremama za spomenik Juriju Vegi. Istodobno su upravo preko toga kruga Meštrovićevi radovi došli u Kamnik Gasparijevu meceni Josipu Nikolaju Sadnikaru. Taj krug gotovo sigurno nije poticao njegovo izlaganje ujesen 1904. u ljubljanskom Kazinskom društvu, tzv. Kazini, jer su ga slovenski osviješteni Kranjci u pravilu izbjegavali, smatrajući ga jednim od kranjskih središta njemački nastrojene kulture.