(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2025)
U članku su navedeni podaci o nekim franjevcima, Slovencima, koji su dio svojega života proveli i u franjevačkom samostanu u Pazinu. Analizom obavijesti i članaka objavljenih u slovenskim novinama dopunjena su saznanja o njihovu životnom putu koja su dosad bila dostupna uglavnom na temelju službenih dokumenata. Napisi u tisku većinom donose informacije o ulasku pojedinaca u franjevački red te iznose podatke o njihovu rođenju i obavijesti o smrti. Analizom se može zaključiti da su informacije dobivene iz tiskovina važan izvor podataka za rekonstrukciju života odabranih pojedinaca, osobito kad nije moguć pristup arhivskom gradivu ili takva građa ne postoji.