(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2020)
Događaji koji su prethodili neovisnosti Albanije podrobno su dokumentirani u njemačkom diplomatskom arhivu. Njemački diplomati iz regije, u Istanbulu, Ateni, Sofiji, Solunu, Skopju i Cetinju, kao i oni u glavnim gradovima velesila, u Londonu, Rimu, Sankt Peterburgu i Beču, izvještavali su Berlin o događanjima u europskom dijelu Osmanskoga Carstva. Cilj je ovoga rada proučiti spomenute dokumente i učiniti ih dostupnima široj javnosti i novim generacijama povjesničara. Bibliografija njemačkoga Ministarstva vanjskih poslova Auswaertiges Amt, Politisches Archiv Findbuch, Auswaertiges Amt 1867-1920 katalogizira sve dokumente o Albaniji pod vladavinom Carigrada do 1914. jer je njemačko veleposlanstvo u Carigradu do 1914. bilo zaduženo za Albaniju. Te je godine Njemačka prvi put otvorila veleposlanstvo u Tirani te se od tada dokumenti za Albaniju katalogiziraju zasebno. Iz arhivirane dokumentacije vidljivo je da je Njemačka bila vrlo zainteresirana za događanja u Albaniji te da je aktivno podržavala albansku neovisnost, odnosno uspostavljanje albanske države.