(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2020)
U radu se prikazuje djelovanje Pavla Horvata, Slovenca koji je bio aktivan u kontekstu povijesno-političkih događanja prije svega u vrijeme Drugoga svjetskog rata u Hrvatskoj. O njegovu životu i djelovanju ne zna se mnogo. U radu se donose nove informacije o njegovu političkom djelovanju, posebice na temelju napisa u slovenskom tisku, a potom se ta saznanja uspoređuju s književnom obradom istoimenoga lika u romanu Fara sv. Ivana (Župa sv. Ivana) autora Miška Kranjca.