(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2019)
U radu se razmatraju sjećanja na socijalizam i model konstrukcije socijalističke prošlosti u usmenim izvorima. Tražeći odgovor o organizaciji svakodnevnoga života, težište razmatranja bili su Ljubljana i njezino ruralno zaleđe. Nakon raspada Jugoslavije možemo pratiti različita sjećanja na socijalizam kao i poglede na to razdoblje. S jedne strane to je posljedica generacijskih razlika i životnih uvjeta koji su se promijenili tijekom desetljeća. Također su postojala različita iskustva stanovnika iz Ljubljane i onih iz ruralnoga zaleđa. Za prisjećanje su bili važni i drugi čimbenici: obitelj i njezino povijesno iskustvo, politička i svjetonazorska uvjerenja, javni diskursi te životne okolnosti u trenutku snimanja. Najveći dio sjećanja bio je posvećen poboljšanju životnoga standarda, području rada i rješavanju stambenoga pitanja.