(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2020)
Članak donosi pogled iz diplomatskoga ugla na suparništvo i nesuglasice velikih sila i novih balkanskih država u vezi s projektima transbalkanskih željeznica. Temelji se uglavnom na arhivskoj građi diplomatske provenijencije. Od 1900. do 1912. razvio se diplomatski diskurs o balkanskim željeznicama, prije svega između Austro-Ugarske i Srbije (1906. – 1912.). Međutim, ti će projekti ostati samo na papiru zbog političkih prevrata na Balkanu od 1908. do 1912., a osobito zbog diplomatske krize koja je 1912. zavladala između Austro-Ugarske i Srbije zbog izlaska Srbije na Jadran preko albanskoga primorja.