(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2020)
Snažno useljavanje iz ruralnih krajeva nakon Prvoga svjetskog rata te kronični nedostatak stanova uzrokovali su naseljavanje južne periferije Zagreba. Taj je prostor zbog smještaja između željezničke pruge na sjeveru i neregulirane rijeke Save na jugu u promatranom razdoblju i dalje bio izoliran. Do vremena kada je Gradsko poglavarstvo primijetilo probleme vezane za naseljavanje na urbanistički neuređenom području doseljenici su već bili dosegnuli kritičnu masu da bi kao udruge građana dobili snagu za ostvarivanje svojih ciljeva u gradskom načelstvu. U radu će se nastojati opisati najvažniji trenuci u oblikovanju južne periferije između dva svjetska rata s posebnim naglaskom na utjecaj uređenja rijeke Save i suodnos gradskih političkih elita i novih stanovnika.