(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2020)
U radu se na temelju arhivske građe, tiska, historiografske i memoarske literature rekonstruiraju biografski detalji iz života Ede Markovića, agronoma, bankara, javnoga radnika, člana Narodnoga vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba te rotarijanskoga aktivista i generalnoga direktora državnoga monopolskog poduzeća za otkup i izvoz poljoprivrednih proizvoda. Posebna pozornost posvećena je „beogradskoj fazi” njegova života, profesionalnom angažmanu, međunarodnim aktivnostima i mjestu u poslovnim i političkim krugovima Kraljevine Jugoslavije te mogućim motivima njegova ubojstva, koje je počinila jugoslavenska policija 1939., a u tadašnjoj javnosti predstavljeno je kao „nesretan slučaj”.