(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2020)
U tekstu, odgovoru na reagiranje politologinje Mirjane Kasapović („Povijest, povijesni revizionizam i politike povijesti”), razmatra se besmislenost uporabe pojmova revizija i revizionizam u historiografiji jer su suprotni biti znanosti. Dovodi se u pitanje i nekritička primjena „gotovih rješenja” iz inozemstva kao putokaza za suočavanje s tamnim stranama naše prošlosti. Na tom se primjeru upozorava na kompleksnost selektivnoga suočavanja s prošlošću u ideološki podijeljenoj zemlji u kojoj se izvorište traumatičnih problema vidi samo u onima koji drugačije interpretiraju prošlost, pri čemu ih se ocjenjuje sa suprotstavljenih idejnih i političkih pozicija. Razmatra se i pitanje nedosljednosti u pokušajima primjene politikā povijesti i nemogućnost suočavanja i odbacivanja svih oblika totalitarizma te utjecaj totalitarne svijesti na hrvatsko društvo.