(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2021)
Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata, kao društveno-politička organizacija, okupljao je nekadašnje partizanske borce, vojne invalide, obitelji poginulih boraca i sudionike Narodnooslobodilačkoga pokreta. Od mnogih funkcija, briga za socijalno-materijalni položaj članova i očuvanje sjećanja na Narodnooslobodilački rat u društvu činili su najvažnije segmente društveno-političkoga rada Saveza. Unutarnjom reorganizacijom Saveza boraca na lokalnoj razini i konsolidacijom novih općinskih odbora 1966. njegove lokalne organizacije jačaju i sve intenzivnije sudjeluju u društveno-političkom životu općine. U radu je prikazan put formiranja Općinskoga odbora Saveza boraca Narodnooslobodilačkog rata Labin, proces jačanja njegova ideološko-političkoga djelovanja, sustav boračke zaštite i općinske socijalne skrbi za borce te forme očuvanja i promicanja ratnih i revolucionarnih tradicija na lokalnoj razini.