(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2018)
Na temelju skromnih i fragmentarnih izvora razmatra se raskorak između željenog i ostvarenog u vojnom krilu Ustaškoga pokreta tijekom Drugoga svjetskog rata. Ustaški koncept hrvatstva očekivao se posebice od članova pokreta, a zbog ratnih prilika osobito u njihovu uvojničenom dijelu. Težište razmatranja na motivima je za služenje u ustaškim postrojbama kao i problemima u njima uslijed nestegovnoga ponašanja i nesuglasicama s vjerskom pozadinom između katolika i muslimana. Na kraju se nameće zaključak da su ustaše, kao reprezentanti ekskluzivnoga hrvatstva, deklarativno sebi nametali visoke standarde ponašanja, no, pokazuje se, neostvarive.