(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2018)
U članku je na temelju arhivskih izvora, onodobnoga tiska i prisjećanja suvremenika toga razdoblja prikazano stanje te problemi s kojima se 60-ih i početkom 70-ih godina suočavao nogomet, najpopularniji jugoslavenski sport. Jugoslavenski nogomet u tom razdoblju bio je bremenit mnogim problemima i teškoćama koje su se pojavile još početkom 50-ih godina. Temeljno pitanje koje se postavljalo u tom vremenu bilo je stanje profesionalnoga nogometa, koji se u socijalističkoj Jugoslaviji pojavio 60-ih godina, bez jasnih stavova o njegovu mjestu u društveno-gospodarskom sustavu. Postojeće stanje nogometne organizacije u tom razdoblju otvorilo je nove probleme u društvenom i sportskom smislu. Početkom 70-ih predstavnici Nogometnoga saveza Hrvatske pod utjecajem novih političkih strujanja u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj postavili su pitanje problema ravnopravne zastupljenosti socijalističkih republika i pokrajina u nogometnim forumima kao i pitanje sjedišta Nogometnoga saveza Jugoslavije, pri čemu su nailazili na otpor ostalih republičkih saveza, predvođenih Nogometnim savezom Srbije.