(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2017)
Austro-Ugarska Monarhija raspisala je od jeseni 1914. do ljeta 1918. osam ratnih zajmova kojima je financirala rat. Posebno su raspisivani austrijski i ugarski zajmovi. U Banskoj Hrvatskoj bilo je moguće uplatiti ugarske, ali i austrijske obveznice. U članku se donosi istraživanje uplaćivanja ratnih zajmova Monarhije na području Banske Hrvatske. Usporedbom i analizom relevantne literature, neobjavljenih i objavljenih izvora te onodobnih tiskovina istraženi su propagandni poticaji, ali i stvarnost, tj. uplate i isplativost uplaćivanja državnih ratnih obveznica.