(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2017)
U radu se razmatraju radovi pojedinih britanskih i hrvatskih autora o Istočnom bojištu 1915. u Prvom svjetskom ratu objavljeni od 2014. do 2017. godine. Prvenstveni je cilj komparativnom analizom postaviti okvir strukturnom i specijalističkom proučavanju Prvoga svjetskog rata u historiografiji. Propituju se do sada ustaljeni historiografski stavovi o stanju na Istočnom bojištu 1915. i neki mitovi o snazi i borbenoj spremnosti austrougarske vojske. Postavljaju se tri pitanja: 1. Koliko je opravdana teza o inferiornosti austrougarske vojske u odnosu na njemačku i rusku vojsku? 2. Je li Prvi svjetski rat mogao završiti već 1915. kao posljedica događaja na Istočnom bojištu? 3. Može li se procijeniti broj poginulih, ranjenih, zarobljenih i nestalih hrvatskih vojnika i časnika u borbama na Istočnom bojištu 1915. godine?