(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2021)
Bitka koja se odigrala u Kninu i njegovoj okolici u studenom i prosincu 1944. spada u red najvažnijih događaja Drugoga svjetskog rata na području Hrvatske, odnosno Jugoslavije. Kao takva, zauzimala je istaknuto mjesto u narativu „Narodnooslobodilačkoga rata”, u kojem je bila opisivana uglavnom s partizanske strane. Za takav pristup postojali su i subjektivni i objektivni razlozi. Od prvih treba istaknuti nedostatak volje da se odstupi od ustaljene, službene verzije koja je nastala još za vrijeme rata; od drugih nedostatak primarnih izvora njemačke provenijencije. Zahvaljujući prolasku vremena, dolasku digitalnoga doba i otvaranju dosad teško dostupnih arhiva napokon je moguće „čuti i drugu stranu”. Kako u prikazima samoga tijeka operacija nema većih razlika u spisima suprotstavljenih vojski, ovaj članak koncentrirat će se na sporne i malo poznate aspekte Kninske bitke poput brojnosti, sastava i gubitaka njemačkih snaga te njezino značenje u kontekstu sveukupne strateške situacije Wehrmachta na Balkanskom poluotoku u kasnu jesen 1944. godine.