(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2021)
U članku se opisuju i komparativno analiziraju građevni i urbanistički propisi u Hrvatskoj od 1956. do 1971., kad je načelno dovršen zakonodavni okvir jugoslavenskih i hrvatskih građevnih propisa. Analizirani propisi, koji su prvi put bili stručno publicirani u repetitoriju 1956. godine, ambivalentno su nastajali na službenoj negaciji građevnoga zakonodavstva Kraljevine Jugoslavije 1946. i neslužbenom korištenju većine ukinutih propisa sve do kraja 1960-ih. Kolokvijalno poznati pod suvremenim pojmom građevinska regulativa, analizirani propisi pokazuju određenu tehničku kompetentnost u člancima koji nisu zadirali u socijalističko društveno uređenje, ali i potpunu ovisnost o tom uređenju u ostalim paragrafima, poput procedura upravnoga postupka ili toleriranja bespravne izgradnje.