(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2022)
„Kristalna noć” najčešće se povezuje s nacističkim uništavanjem židovske imovine 1938., ali u kontekstu rata u Hrvatskoj neki taj pojam koriste i za uništavanje srpske imovine u Zadru i njegovoj okolici 2. svibnja 1991. Dok se u većini hrvatske javnosti taj događaj ignorira, dio javnosti interpretira ga kao početak progona srpskoga stanovništva u organizaciji Hrvatske demokratske zajednice, zadarskih općinskih vlasti te hrvatske policije. Takav stav uglavnom je posljedica medijskih manipulacija i nema uporište u činjenicama. Premda se dio povjesničara u svojim znanstvenim radovima dotaknuo zbivanja u Zadru početkom svibnja 1991., zadarska „kristalna noć” uglavnom je ostala historiografski neistražena. Rad se temelji na neobjavljenim arhivskim izvorima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Jugoslavenske narodne armije, tisku i relevantnoj literaturi.