(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2022)
U članku se razmatraju okolnosti osnutka izložbe Salon mladih ujesen 1968. te uloga te manifestacije u profiliranju društveno-političkoga identiteta mladih umjetnika u idućem razdoblju. Osvrće se na reformska nastojanja na području kulturne politike u drugoj polovini šezdesetih godina, analizira jačanje interesa za problematiku mladih u kulturi na razini Socijalističkoga saveza omladine Hrvatske. Objašnjava se materijalni i profesionalni položaj mladih umjetnika te rasvjetljavaju događaji vezani uz studentske prosvjede na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u lipnju 1968. Nadalje se razmatraju uzroci negativne percepcije Salona u prvim godinama njegova trajanja te razlozi identitetskoga raslojavanja u redovima mladih umjetnika koje je ova izložba izazvala. Potonje se prvenstveno odnosi na suparništvo tzv. novih plastičara i likovne grupe „Atelier Biafra”, o čemu se također podrobnije raspravlja.