(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2022)
U članku se na temelju nekoliko izvora koji su dosad slabije korišteni u hrvatskoj historiografiji, poput brošure Ive Franka A revízió és a Horvátság (Hrvati i revizija), iznosi analiza Frankovih međuratnih stajališta o hrvatsko-mađarskim odnosima i Trianonskom ugovoru, uz popratnu historiografsku kontekstualizaciju. Cilj je rada ustanoviti razloge Frankova zaokreta od protumađarskoga političkog djelovanja prema sklonosti političkoj suradnji s Mađarima te prikazati njegovu viziju budućih hrvatsko-mađarskih odnosa u okviru srednjoeuropskoga prostora. Uz izvore i ostalu relevantnu literaturu, za potrebe analize problematike koja se iznosi u članku korištene su pojedine mađarske međuratne novine (Pester Lloyd i Pesti Napló) i periodičke publikacije (Budapesti Szemle i Magyar Szemle) pronađene na temelju pretraživanja digitalizirane građe. U prilogu rada donosi se cjelovit prijevod Frankove brošure s mađarskoga na hrvatski jezik.