(untitled) (Časopis za suvremenu povijest, 2022)
Slijedeći metodološki okvir Roberta Darntona i njegov mikroanalitički pristup u istraživanju povijesti čitanja, ovaj rad nastoji rekonstruirati čitateljski profil još uvijek nedovoljno poznate osječke književnice Vilme Vukelić. Na temelju sadržajne analize autoričinih memoara i obiteljske kronike njezina unuka nastoji se utvrditi što je autorica čitala tijekom života, što je i tko utjecao na formiranje njezina čitateljskoga ukusa, zašto je i kako čitala te što su za nju knjige i čitanje predstavljali. Rezultati analize daju prilično detaljan uvid u njezin čitateljski svijet u razdoblju djevojaštva, a o čitateljskim preferencijama u zreloj dobi, kad se više posvetila pisanju, znamo nešto manje. Ipak, i tako djelomična rekonstrukcija njezina čitateljskoga profila otkriva da je bila velika ljubiteljica knjige i čitanja, dobra poznavateljica europske i domaće literature te da je zainteresirano pratila idejna i politička strujanja prve polovine XX. stoljeća, koja su zasigurno imala velikoga utjecaja na oblikovanje autoričinih feminističkih i ljevičarskih nazora.