Direktivna regulatorna osnova Zagreba 1953. – javna rasprava (Časopis za suvremenu povijest, 2023)
Prijedlog Direktivne regulatorne osnove Zagreba iz 1953. jedan je od najiščekivanijih dokumenata grada Zagreba u poratnom razdoblju. Njegova su rješenja trebala utjecati na svakodnevni život građana, od prometnih rješenja, pozicioniranja industrije odnosno radnih mjesta, do lokacija stanovanja i rekreacije. O urbanističkom se prijedlogu raspravljalo u zatvorenim krugovima Narodnoga odbora grada Zagreba, iz kojih su onda informacije puštane u javnost te su objavljivane u sklopu javne rasprave. Javna se rasprava sastoji od potpisanih i nepotpisanih članaka u kojima se izvještava i/ili komentira tijek izrade Direktivne regulatorne osnove ili se komentira/kritizira njezin sadržaj. Tekstovi su objavljivani od ožujka 1953. do listopada 1954. u dnevnom listu Vjesnik, tjedniku Republika te stručnim časopisima Građevinar i Čovjek i prostor. Stručni dio javne rasprave odnosi se na kritiku pojedinih segmenata Direktivne regulatorne osnove 1953. Inženjer Milko Sinković daje kritiku željezničkoga čvora, ing. Božidar Vizjak komentira cestovni promet, a inženjeri Artur Minichreiter i Elimir Svetličić analiziraju prijedlog regulacije rijeke Save. Generalnu kritiku urbanističkoga prijedloga Direktivne regulatorne osnove 1953. iznosi ing. Petar Senjanović. Analiza obuhvaća i anonimne tekstove autora N. M.-a i M. V.-a objavljene u časopisu Čovjek i prostor, kojima je opisan tijek nastanka Direktivne regulatorne osnove 1953. i kritika prijedloga.