Novopazarski sandžak u percepciji hrvatske muslimanske nacionalističke inteligencije: slučaj Kasima Hadžića (1938. – 1945.) (Časopis za suvremenu povijest, 2025)
Da bi se cjelovito opisalo djelovanje i rad Kasima Hadžića u Drugom svjetskom ratu, potrebno je rasvijetliti pojedine dijelove njegova života iz međuratnoga razdoblja. U prvom dijelu rada predočava se Hadžićeva biografija i njegova djelatnost u međuraću, a u drugom dijelu analizira se Hadžićev rad u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Hadžićeva pisanja o Novopazarskom sandžaku kao sastavnom dijelu Bosne i Hercegovine nisu bila izolirani slučaj, nego se radilo o širem raspoloženju sandžačkih muslimana. Djelovanje različitih muslimanskih uglednika iz toga kraja u razdoblju Nezavisne Države Hrvatske svjedoči o pokušajima pripajanja Sandžaka u njezin okvir.