Maska „nasmijanog dobričine”. Pokušaj portreta Emanuela (Manka) Gagliardija (Časopis za suvremenu povijest, 2025)
Prilog pokušava približiti životnu priču Emanuela Gagliardija (1885. – 1942.), neobične figure zagrebačkoga „svijeta u malom” kraja XIX. i prve polovine XX. stoljeća, o kojem se u domaćoj publicistici i historiografiji rijetko raspravljalo. Budući da je riječ o osobi vrlo burnoga opusa povezanoj s vojnom, redarstvenom, doušničkom i političkom sastavnicom društva, većina se poznatih podataka oslanjala na teško provjerljive bilješke suvremenika koje su ga gotovo beziznimno držale negativnom ličnošću. Ti su se navodi na temelju raspoloživih vrela nastojali potvrditi ili osporiti. Pored spomenutog, koliko je poznato, u tekstu se prvi put široj javnosti podastiru i fotografski prikazi njegova glavnoga aktera.