Špijunski slučaj Siegfrieda i Margarette Preiss: suradnja protuobavještajnih službi NR Poljske i SFR Jugoslavije 1970-ih (Časopis za suvremenu povijest, 2025)
Završetak Drugoga svjetskog rata rezultirao je stvaranjem dvaju suprotstavljenih političko-vojnih blokova, koji su se sljedećih desetljeća međusobno borili na gotovo svim područjima. Važan element politike tadašnjih svjetskih sila, odnosno Sjedinjenih Američkih Država i Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika te njihovih saveznika, bilo je povećanje uloge i važnosti obavještajnih i protuobavještajnih službi. One su bile, s obje strane željezne zavjese, bitno oruđe i za prikupljanje podataka o neprijatelju i za uništavanje ideoloških protivnika.Primjer borbi na tajnoj fronti tijekom hladnoga rata bio je slučaj dvoje zapadnonjemačkih špijuna, u isto vrijeme supružnika, Siegfrieda i Margarette Preiss, uhićenih u travnju 1977. od poljske vojne protuobavještajne službe, koja je utvrdila da je bračni par obavljao špijunske poslove ne samo u Poljskoj nego i u Jugoslaviji. Nakon uspostave suradnje vojnih protuobavještajnih službi Poljske (Wojskowa Służba Wewnętrzna) i Jugoslavije (Kontraobavještajna služba) počelo je razmjenjivanje informacija o zapadnonjemačkim tajnim službama i provođenje operativnih aktivnosti. Ta malo poznata epizoda tajnoga zajedničkog rada poljskih i jugoslavenskih službi odrazila se i na formuliranje optužbi protiv njemačkoga bračnog para, posebice u sklopu njihova obavještajnoga djelovanja u Jugoslaviji.