Značajke razvoja javne telefonije u Hrvatskoj od 1990. do 1998. godine (Časopis za suvremenu povijest, 2020)
Tema članka je razvoj javne nepokretne i pokretne telefonije u Hrvatskoj pod okriljem novoosnovane nacionalne javne poštansko-telekomunikacijske tvrtke Hrvatska pošta i telekomunikacije od 1990. pa sve do njezina razdruživanja na dvije zasebne tvrtke: Hrvatska pošta d.d. i Hrvatske telekomunikacije d.d. početkom 1999. godine. Hrvatska je u razvoju javne telefonske mreže znatno zaostajala za razvijenim europskim zemljama, a izbijanje Domovinskoga rata i oružana agresija na Republiku Hrvatsku izložili su ju mogućnosti telekomunikacijske i informacijske blokade. Budući da su se građani Hrvatske opredijelili za tržišnu ekonomiju, politički pluralizam i demokratsko društveno uređenje, u načelu se podrazumijevala i poticala sloboda neposrednoga komuniciranja, a ona je, telekomunikacijski gledano, na razini pojedinca ponajviše bila izražena u dostupnosti domaćih i međunarodnih javnih telefonskih veza. U obrađenom su razdoblju na nacionalnom planu napravljeni ključni infrastrukturni zahvati i uvedena je suvremena tehnologija s novim telekomunikacijskim uslugama, što je omogućilo da Hrvatska prestane biti telekomunikacijski nerazvijena, a na međunarodnom planu postala je prepoznatljiv telekomunikacijski partner te dio tranzitnoga telekomunikacijskog mosta između istočne i zapadne te sjeverne i južne Europe.