Pitanje broja žrtava logora Jasenovac u hrvatskoj i srpskoj historiografiji, publicistici i javnosti nakon raspada SFR Jugoslavije – činjenice, kontroverze i manipulacije (Časopis za suvremenu povijest, 2020)
Najkontroverznije i neriješeno pitanje ljudskih gubitaka Hrvatske, i Jugoslavije, u Drugome svjetskom ratu broj je žrtava logora Jasenovac. Popisi žrtava logora Jasenovac te procjene i izračuni povjesničara i demografa najčešće su znatno različiti i u preširokom rasponu od potpunoga umanjivanja do nemogućih megalomanskih navoda te uvjetovani (dnevno)političkim ozračjem. Napose od vremena raspada SFR Jugoslavije pitanje broja žrtava logora Jasenovac iz jedinoga mogućega jednostranog i „megalomanskog” tumačenja znatno se raslojava. U članku se prikazuju i propituju najvažniji historiografski i publicistički radovi o jasenovačkim žrtvama i njihovi odjeci u javnosti, od pristaša „umanjivanja” do zastupnika „megalomanskih” navoda, kao i malobrojna nastojanja nepristranoga sagledavanja toga pitanja u Hrvatskoj i Srbiji od početka 90-ih godina do sadašnjosti.