Dva nepoznata dokumenta Ive Pilara iz Prvoga svjetskog rata (Časopis za suvremenu povijest, 2021)
Autori se u tekstu bave analizom dvaju novootkrivenih dokumenata koje je sastavio Ivo Pilar za potrebe informiranja visokih austrijskih krugova odlučivanja. Spomenica o novom uređenju Habsburške Monarhije i Rješenje južnoslavenskoga pitanja dio su njegovih napora da u prvoj polovici 1918. predloži promjenu dualističke strukture Austro-Ugarske i istakne rješenja u korist njegove vizije razvitka hrvatskih nacionalnih interesa. Autori navedene dokumente promatraju kroz koncepciju južnoslavenskoga pitanja koje se odnosilo na problem uređenja jugoistočnoga dijela Monarhije i na utjecaje srbijanske države. Posebnu pozornost posvećuju idejama subdualizma i kvadralizma, koje je Pilar sagledavao u kontekstu širih odnosa u Austro-Ugarskoj, napose u vezi s položajem poljskoga pitanja.