Jugoslavensko-američka opijumska suradnja 1929. – 1941. godine (Časopis za suvremenu povijest, 2018)
Na temelju građe nekoliko fondova Arhiva Jugoslavije i dostupne dokumentacije međunarodnih institucija zaduženih za kontrolu opijumske proizvodnje i prometa, ovaj rad rekonstruira malo poznate aspekte američko-jugoslavenskih odnosa tijekom 1930-ih koji prelaze domenu privredne suradnje. U tekstu je rekonstruirano nekoliko faza izvoza kvalitetnoga jugoslavenskoga (makedonskoga) sirovog opijuma američkim farmaceutskim kompanijama: od 1929. do 1934., kada su gotovo čitavu godišnju proizvodnju otkupljivale američke tvornice, preko perioda poslovanja tursko-jugoslavenskoga Centralnog biroa obilježenog međusobnim opstrukcijama i rivalstvom na američkom tržištu, pa do faze kada je stupanj ilegalne prerade i krijumčarenja droge u Jugoslaviji ugrozio odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama uoči izbijanja Drugoga svjetskog rata.