Vojno-geografska analiza taktičke zadaće Jaguar 1992. godine (Časopis za suvremenu povijest, 2018)
U radu je proveden segment vojno-geografskih analiza (vidljivost i domet) za položaj brda Križ u kontekstu oslobađanja okupiranih dijelova zadarskoga područja za vrijeme Domovinskoga rata. Poseban je naglasak stavljen na taktičku zadaću Jaguar, kojom je 22. veljače 1992. brdo oslobođeno od agresorskih snaga.Osnovu za izvođenje prostornih analiza činio je digitalni model reljefa EU-DEM. Metodologija rada temelji se na primjeni ArcGIS for Desktop ekstenzije Military Analyst, čijom su primjenom izrađeni modeli vidljivosti s brda Križ i Sv. Martin. Radi vizualizacije suvremenih metoda operativne pripreme, primjenom alata Range Dome unutar ekstenzije ArcGlobe, izvedene su 3D kupole dometa onoga oružja koje je neprijatelj imao na raspolaganju. Krajobraz je rekonstruiran primjenom vizualnih tehnika na temelju podataka izvedenih metodom nadzirane klasifikacije multispektralnih LANDSAT snimki iz kolovoza 1992. godine. Specifičnost položaja, geomorfometrijska obilježja te tadašnji izgled širega područja brda Križ, uz izvedene analize vidljivosti, potvrđuju taktičku važnost koju je ta lokacija imala na zadarskom području. Oslobođenjem brda ostvareno je nekoliko ključnih ciljeva koji su pridonijeli stabilizaciji života na širem zadarskom području.Primjena GIS metoda omogućila je izvođenje geoprostornih analiza i vizualizaciju te važne taktičke zadaće u kontekstu oslobađanja okupiranih dijelova, što može povećati razumijevanje same važnosti spomenute taktičke zadaće.