Dobrotvorni koncerti Hrvatskoga glazbenoga kluba Lisinski – glazbeni repertoar kao odraz promjena političkoga raspoloženja (Časopis za suvremenu povijest, 2018)
Dobrotvorni koncerti izvođeni su podjednako tijekom svih godina Prvoga svjetskog rata, ali s različitim svrhom. Cilj im je bio zadovoljiti glazbeni ukus što šire publike, da bi organizatori ostvarili što veće prihode, i zbog toga ih smatram izvrsnim izvorom za analizu glazbenoga repertoara. Tijekom rata mijenjalo se političko raspoloženje u kojem su održavani koncerti, pa je odabir glazbe postao odraz upravo tih promjena izazvanih ratom. Kao ogledni primjer odabrani su koncerti Hrvatskoga glazbenoga kluba „Lisinski” naprosto zato što je to društvo jedno od rijetkih s cjelovito sačuvanim programom svih koncerata iz toga razdoblja.