Razvoj zadrugarstva na poluotoku Pelješcu u prvoj polovini XX. stoljeća (Časopis za suvremenu povijest, 2018)
U radu se prati razvoj zadružnoga organiziranja seljaka na poluotoku Pelješcu od prve zajmovne blagajne, osnovane 1898., do Drugoga svjetskog rata. Nakon povijesnoga uvoda te predočavanja zemljišnih i proizvodnih odnosa na Pelješcu u prošlosti, na početku rada daje se i pregled gospodarskih prilika u XIX. stoljeću u dubrovačkom okružju i Dalmaciji, s osobitim osvrtom na stanje vinogradarstva i položaj pelješkoga seljaka krajem XIX. stoljeća jer je poljoprivreda bila najvažnija gospodarska djelatnost, a vinova loza najraširenija kultura na tom području. Zato je osobito detaljno prikazan ustroj i djelovanje poljoprivrednih seoskih zajmovnih blagajni Raiffeisenova tipa, a zatim potrošno-obrtnih, potrošnih i proizvođačkih zadruga. Radu je priložen popis zadruga na Pelješcu s prikazom njihove djelatnosti.