Suradnja Dominika Mandića i Jere Jareba u svjetlu korespondencije sačuvane u Mandićevoj ostavštini (Časopis za suvremenu povijest, 2018)
U pisanoj ostavštini fra Dominika Mandića, koja se čuva u Arhivu Hercegovačke franjevačke provincije, među bogatim gradivom koje ima oko 35 tisuća dokumenata sačuvana je i korespondencija koju je ovaj ugledni hercegovački franjevac razmjenjivao s poznatim hrvatskim povjesničarom u emigraciji Jerom Jarebom. Iz sadržaja 39 sačuvanih pisama što su ih dvojica povjesničara razmijenila od 1953. do 1972. očita je njihova suradnja na više područja, pa je u tom smislu rad koncipiran tako da preko raspoloživoga gradiva prati ponajprije njihov angažman u izdavačkoj djelatnosti, zatim rad na znanstvenom području, dočim je treći dio posvećen jednom broju pisama koja svjedoče i o međusobnoj potpori u istraživačkom radu, bilo da je riječ o razmjeni ili pomoći pri pronalasku gradiva za različite povijesne teme koje su bile predmetom njihova interesa.