Katolički svećenici i liberalizacija školstva u Trojednoj Kraljevini 1874. godine (Časopis za suvremenu povijest, 2018)
U radu se razmatra školski zakon donesen za banovanja Ivana Mažuranića 1874., kojim je u Trojednoj Kraljevini ozakonjena emancipacija države od Crkve na području obrazovanja. Budući da je u Trojednoj Kraljevini tijekom XIX. stoljeća izostao sukob liberala i Katoličke crkve te su donesena samo dva zakona koja sužavaju prava Crkve, intencija je rada rasvijetliti okolnosti donošenja toga zakona i njegov odraz na odnose crkvenih i državnih vlasti.