Ozna/Udba: popisi neprijatelja i njihova kategorizacija (1940-ih i 1950-ih) (Časopis za suvremenu povijest, 2017)
U članku se prikazuje kako je partizanski pokret na čelu s Komunističkom partijom Jugoslavije pomoću svoje sigurnosno-obavještajne službe u vrijeme rata i nakon preuzimanja vlasti prikupljao podatke o neprijatelju i kategorizirao ih prema različitim kriterijima, od vojnih do političkih. Na početku rata tim se pitanjima nije posvećivala posebna pozornost, no jačanjem partizanskih jedinica, tj. Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, poslije Jugoslavenske armije, te stavljanjem većih područja pod njihovu kontrolu jačala je potreba sustavnoga vođenja takve evidencije, napose potkraj i nakon završetka rata uspostavljanjem Demokratske Federativne Jugoslavije, a nakon izbora ujesen 1945. Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Autor prikazuje kako se razvijao sistem izrade popisa i kategorizacija neprijatelja na temelju ključnih dokumenata o utemeljenju sigurnosno-obavještajnoga sustava, uputa vodstva sigurnosno-obavještajnoga sustava i izvješća sigurnosno-obavještajnih tijela na primjeru Hrvatske, napose od osnivanja obavještajnih centara potkraj 1942., osnivanja Odjeljenja za zaštitu naroda u svibnju 1944., njegove reorganizacije i osnivanja Uprave državne bezbjednosti u ožujku 1946. sve do, koliko to dostupni dokumenti dopuštaju, 1950-ih.