Hrvati u Brusilovljevoj ofenzivi u ljeto 1916. godine (II. dio): Proboj kraj sela Okne u Bukovini (Časopis za suvremenu povijest, 2017)
Autor obrađuje tijek operacija Brusilovljeve ofenzive u ljeto 1916., u kojoj je sudjelovala većina hrvatskih vojnika na području Bukovine u sastavu austrougarske 7. armije i njemačke Južne armije. Ofenziva je bila jedna u nizu vojnih aktivnosti Antante kojima je trebalo poraziti Centralne sile i sastavni dio velikih zajedničkih operacija Antante tijekom ljeta 1916., ali i najveći uspjeh nakon krvavih borbi na rijeci Marni na Zapadnom bojištu. U ofenzivi je uništena polovina austrougarskih efektiva na Istočnom bojištu, što je bio vrlo težak i nenadoknadiv gubitak u drugoj godini rata. U tim višemjesečnim borbama hrvatske snage pretrpjele su goleme gubitke u svim fazama operacija. Kao sastavni dio operacija zasebno su obrađene krvave borbe na rijeci Dnjestar (4. – 9. lipnja), proboj kod Okne (10. – 12. lipnja), bitka za Kolomiju (28. lipnja – 7. srpnja), bitka za Stanislav (27. srpnja – 14. kolovoza) i bitka na potoku Narajivka (7. rujna – 6. listopada).