Učiteljska zadruga (1865. – 1891.) Najstarija učiteljska udruga u Hrvatskoj (Časopis za suvremenu povijest, 2017)
Humanost i solidarnost temeljna su načela na kojima je 1865. organizirana prva učiteljska udruga u Hrvatskoj – Učiteljska zadruga. Tijekom 25 godina djelovanja Zadruga je dobrotvornim radom pomagala školovanje djece preminulih učitelja te sudjelovala u izgradnji učiteljskih ustanova i inicirala osnutak drugih učiteljskih udruga. U radu su analizirani djelovanje i postignuća Učiteljske zadruge.