Urbanistički program grada Zagreba iz 1965.: nastanak, planirano i realizirano (Časopis za suvremenu povijest, 2021)
Prvi urbanistički dokument donesen nakon Drugoga svjetskog rata kojim se regulira urbanistički razvoj Zagreba jest Urbanistički program grada Zagreba: smjernice za razvoj iz 1965. godine. Dokument je predložen 1963., a prihvaćen 1965., i smatra se sljednikom prethodnih urbanističkih planova (1940.) i prijedloga (1949. i 1953.). Program je izradio Urbanistički zavod grada Zagreba na čelu s direktorom i glavnim projektantom ing. Zdenkom Kolacijem. Izradu programa pratile su brojne tehničke i financijske poteškoće, a ovim radom analizirat će se koliko je bio uspješan u realizaciji te kakva je rješenja ponudio. U socijalističkoj Jugoslaviji urbano planiranje bilo je podređeno društveno-ekonomskom razvoju te je imalo ulogu davanja prostorno-tehničkih osnova za gospodarski razvoj (industrijalizacija), koji će slijediti društveni razvoj. Ova konstatacija ima svoje temelje u dokumentu Urbanistički program grada Zagreba jer su u njemu jasno definirani elementi društvenoga planiranja. U ovome radu bit će prikazano koliko se i kako društveno i urbanističko planiranje isprepleću, dopunjavaju i/ili uvjetuju jedno drugo.