Hamid Hadžibegić (1898. – 1988.) i njegova ostavština u Orijentalnom institutu u Sarajevu (Časopis za suvremenu povijest, 2022)
Hamid Hadžibegić spada u red važnijih istraživača prošlosti Bosne i Hercegovine koji su djelovali u drugoj polovini XX. stoljeća. U prvom dijelu rada ponuđene su biografske informacije te je dan osvrt na znanstveni doprinos Hamida Hadžibegića. Drugi dio rada posvećen je Hadžibegićevoj biblioteci, koju su nakon posljednjega rata u Bosni i Hercegovini (1992. – 1995.) i uništenja Orijentalnoga instituta u Sarajevu ovoj instituciji darovali Hadžibegićevi nasljednici. Poseban osvrt napravljen je na posvete drugih autora koje se pojavljuju u knjigama unutar Hadžibegićeve biblioteke.