Južni Jadran 1918.: slučaj Albanije (Časopis za suvremenu povijest, 2022)
Južni Jadran u povijesti je, uključujući i Prvi svjetski rat, imao veliku geostratešku važnost. Prije rata interese u Albaniji imale su Austro-Ugarska i Italija, no tijekom rata, a napose 1918., sve su sile pozorno pratile događanja uz njezinu obalu. U ovom će se članku na temelju novih relevantnih historiografskih i arhivskih izvora istražiti ključne pomorske operacije u južnom Jadranu tijekom 1918., godine koja označava razdoblje ofenziva dviju zaraćenih strana. Napose će se obraditi talijanska ofenziva izvedena uz potporu njezinih saveznika u Albaniji u srpnju 1918., kao i protuofenziva Austro-Ugarske, čiji se rezultati smatraju posljednjim uspjesima Centralnih sila tijekom rata. Iznijet će se i informacije o pomorskoj operaciji saveznika u Draču u listopadu 1918. kao posljednjem pomorskom sukobu na Jadranu u Prvom svjetskom ratu.