Posljedice sovjetske ekonomske blokade na izgradnju jugoslavenske teške industrije u prvoj petoljetki: primjeri državnih poduzeća saveznoga značaja u Narodnoj Republici Hrvatskoj (1947. – 1952.) (Časopis za suvremenu povijest, 2022)
Radom se nastoji potvrditi hipoteza da je ekonomska blokada Federativne Narodne Republike Jugoslavije od Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika i zemalja narodne demokracije, koja je nastupila 1948., presudno utjecala na dinamiku i smjer izgradnje i razvoja jugoslavenske teške industrije u prvoj petoljetki. Blokada je bila jedan od glavnih uzroka nemogućnosti realizacije planiranih ciljeva, što je dovelo do promjene prioriteta i redukcije kapitalnih investicija u tešku industriju, revizije planskih zadataka te preusmjeravanja poduzeća prema ubrzanom usvajanju tehnologija izrade novih industrijskih proizvoda. U radu se istražuju promjene u teškoj industriji u odnosu na projekcije iz Zakona o petogodišnjem planu razvitka narodne privrede Federativne Narodne Republike Jugoslavije u godinama 1947. – 1951. te racionalizacije investicija i izmjene proizvodnih programa tvornica uzrokovane blokadom. Detaljno su analizirane promjene u dinamici izgradnje i poslovanju triju državnih poduzeća saveznoga značaja u Narodnoj Republici Hrvatskoj.