(untitled) (Historijski zbornik, 2023)
Jedno od područnih vijeća Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) pod vodstvom Komunističke partije Jugoslavije bilo je i Zemaljsko antifašističko vijeće narodnoga oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), osnovano 20. studenoga 1943. u Pljevljima. Za razliku od svih ostalih takvih vijeća, ZAVNOS je ukinut krajem ožujka 1945. kada je pobjeda NOP-a bila posve očita. Nakon toga je u historiografiji ZAVNOS bio uglavnom prešućivan što je rezultiralo i iznimno malim brojem objavljenih radova o njegovu djelovanju. Međutim, i iz tih oskudnih podataka vidljivi su datum njegova osnutka i raspuštanja, imena njegovih čelnih osoba na čelu s predsjednikom Izvršnog odbora Sretenom Vukosavljevićem, njegove glavne zadaće – opskrba hranom pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i organizacija civilnoga saniteta.