(untitled) (Historijski zbornik, 2023)
U radu se ponajprije na osnovu dokumenata Okružnog i Gradskog narodnooslobodilačkog odbora/narodnog odbora (NOO/NO) Zadar te historiografske literature daje sažeti prikaz prehrambenih, socijalnih i zdravstvenih prilika u gradu Zadru i njegovoj široj okolici, odnosno na područjima pod nadležnošću Okružnog NOO/NO-a Zadar. Obuhvaćeno je vremensko razdoblje od ulaska pripadnika Narodnooslobodilačke vojske u Zadar krajem listopada 1944. i uspostave nove „narodne vlasti“ pa do kraja 1945. godine.