(untitled) (Historijski zbornik, 2024)
Na početku 1950. godine partijska tijela Federativne Narodne Republike Jugoslavije donijela su sveobuhvatan plan razvoja općih poljoprivrednih zadruga. Realizacija toga plana trebala je omogućiti organizacijsko učvršćivanje i poslovno osposobljavanje zadrugara, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, veći angažman zadruga u otkupu, ekonomičnije skupljanje štednih uloga, djelotvornije razvijanje zadružne trgovine i ugostiteljstva te podizanje kulturnog, društvenog i ekonomskog standarda seljačkog stanovništva. U članku se na temelju neobjavljenog arhivskog materijala i novinskih članaka analizira rad četiriju općih poljoprivrednih zadruga u karlovačkom kotaru od 1950. do 1952. godine. Analizom su obuhvaćene opće poljoprivredne zadruge u Dugoj Resi, Malom Erjavcu, Novigradu i Vivodini.