(untitled) (Historijski zbornik, 2025)
Nakon sklapanja Hrvatsko-ugarske nagodbe 1868., kao najviši organ autonomne izvršne vlasti za bansku Hrvatsku, osnovana je 1869. Zemaljska vlada na čelu s banom kojem su bila podređena tri vladina odjela. Odjel za unutarnje poslove imao je vrlo široku nadležnost s obzirom na to da je obuhvaćao sve ostale poslove zemaljske uprave koji nisu spadali u djelokrug Odjela za bogoštovlje i nastavu i Odjela za pravosuđe. Unutarnja organizacija poslovanja vladinih odjela bila je u nadležnosti bana, što će se, kada je riječ o Odjelu za unutarnje poslove, a imajući u vidu vrlo širok opseg i raznovrsnost poslova u njegovoj nadležnosti, pokazati vrlo zahtjevnom zadaćom. U radu se na temelju arhivske građe, objavljenih izvora i relevantne literature analizira i prikazuje kako su hrvatski banovi organizirali poslovanje Odjela za unutarnje poslove često preraspodjeljujući poslove među postojećim odsjecima te osnivajući nove odsjeke, pododsjeke i grupe unutar pododsjeka. Autorica je obuhvatila razdoblje od osnivanja Zemaljske vlade 1869. do 1914. kada su gospodarski poslovi izdvojeni iz djelokruga Odjela za unutarnje poslove i dodijeljeni novoustrojenom četvrtom vladinom Odjelu za narodno gospodarstvo.